Connect with us

Eğitim

Dijitalleşen Dünya ve İnternette Suça Sürüklenen Çocuklar

İnternetin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla bilişim alanında her geçen gün artan hızlı gelişmeler sonucunda insanların yaşam şeklini büyük oranda etkilemiştir. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla değişen sosyal yaşam, bilgiye erişimin kolaylaşması, ekonomik ilişkiler, eğlence tercihleri bunun en büyük göstergesidir.

Yayınlandı

on

Dijitalleşen Dünya ve İnternette Suça Sürüklenen Çocuklar

İnternetin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla bilişim alanında her geçen gün artan hızlı gelişmeler, insanların yaşam şeklini büyük oranda etkilemiştir. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla değişen sosyal yaşam, bilgiye erişimin kolaylaşması, ekonomik ilişkiler, eğlence tercihleri bunun en büyük göstergesidir.

İnternet kullanımının geçen 20 yıl içerisinde (2000-2020) dünya genelinde on kat artması ve günümüzde dünya genelinde üç milyarın üzerinde İnternet kullanıcısı olduğu göz önünde tutulduğunda, açık şekilde görüşmektedir ki, artık internet insanlar içim yalnızca bir araç değil, yeni bir yaşam alanıdır.

Elbette bu durumun daha kolay bir haberleşme, ifade özgürlüğü gibi birçok olumlu yönü olduğu gibi internet ortamının bazı kötü niyetli kişilerle suç işleme aracı olarak kullanıldığı da bir gerçektir. Bununla beraber artık bir yaşam alanı olan internet platformunda bulunanlar yalnızca yetişkin bireyler değil aynı zamanda çocuklardır.

Hatta Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde: 6-10 yaş aralığındaki çocukların; yarısından fazlasının bilgisayar kullandığı, yarısına yakın bir kısmının internet kullandığı, 11-15 yaş arası çocukların; neredeyse hepsinin bilgisayar kullandığı, yarısından fazlasının internet kullandığı belirlenmiştir. Bu durumun en büyük nedeni ise internetin hayatımıza büyük oranda entegre olduğu bir dönemde olmamızla birlikte, çocukların küçük yaşlarda teknoloji ile tanışmasıdır.

Yaşamımızda ve toplumumuzun geleceğinde en önemli yere sahip olan çocuklar, internet teknolojilerinin ve onlar için faydalı, eğitici uygulamaların yanı sıra birçok olumsuz içeriğe de maruz kalmaktadırlar. Özellikle çocukların, yetişkin bireylere kıyasla daha savunmasız olmaları nedeniyle internet ortamında, olumsuz rol modeller alabilmekte ve zararlı eylemleri öğrenerek suça sürüklenebilmektedirler.

Bununla beraber günün büyük bir bölümünü odalarındaki kişisel bilgisayar, akıllı telefon, tabletleriyle geçiren çocukların, sosyal problemler ve sağlık problemleri yaşadığı bilinen ve belgelerle doğrulanmış bir gerçektir.

Ancak her ne kadar internet üzerinde olumsuz içeriklere maruz kalsalar ve onlar için olumsuz bir kişilik gelişimine neden olacak kişileri rol model alma gibi tehditler mevcut olsa da çocukların tamamen internette koparılması benim kişisel görüşüme göre de doğru olmadığı gibi mümkün de değildir.

Özellikle Covid 19 salgını veya başka bir deyişle pandemi nedeniyle çocukların eğitim ve öğretimlerine internet üzerinde çevrimiçi sistemler aracılığıyla devam edebilmesini sağlamasından da görüyoruz ki doğru kullanıldığında internet teknolojileri çocuklar için büyük bir yarar sağlamaktadır. Bu nedenle öncelikli olarak yapılması gereken şey, çocukların internet üzerinde maruz kalabileceği tehditleri doğru analiz etmek, gerekli önlemleri almak ve en önemlisi de onları bu konuda bilinçlendirmektir.

Suça Sürüklenen Çocuk

Yasal düzenlemelerimizde çocuk kavramı; başka suretle ergin olsa bile “henüz 18 yaşını doldurmamış kişi” olarak kabul edilmektedir. Suç işlediği iddia edilen çocuk için de yargılama sürecinde “suça sürüklenen çocuk” olarak ifadesi kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise yaş küçüklüğünün, kusur yeteneğini azaltan veya ortadan kaldıran bir neden olması ve çocukların işledikleri suçlar nedeniyle yargılanmasında, suç işleyen çocuğu da koruyan bir anlayışa sahip olmasıdır. Bu nedenle yazımız sadece çocukları değil özellikle ergen bireyleri kapsamakta ve dijitalleşen dünyada çocukların ve ergin bireylerin hangi oranlarda suça sürüklendiklerini açıklamaktadır.

İnternette Suça Sürüklenen Çocuklar

Dünyada ve ülkemize henüz yeterince güvenli bir internet ortamının sağlanamamış olması, çocukların internette gerçekleştirdiği eylemlerden hangilerinin suç teşkil edip etmediği konusunda yeterince bilinçlendirilmemiş olması, çocukların internet üzerinden ve yine internet yoluyla işlenebilen suçların nasıl işlendiğini öğrenmeleri nedeniyle ergin olmayan bireylerce internet üzerinden birçok suç türü işlenebilmektedir.

İnternet üzerinden ergin olmayan bireylerce işlenen suçlar ise sadece siber zorbalık eylemi olarak tanımlanan hakaret, tehdit gibi suçlarla sınırlı olmayıp, bununla beraber; kötü amaçlı yazılım geliştirme, kullanma, hackleme veya daha basit ve yaygın bir yöntem olan oltalama saldırıları da ergin olmayan bireylerce gerçekleştirilebilmektedir.

İnternet üzerinden işlenen suçlar kapsamında hakkında yasal süreç işlem başlatılan kişiler arasında, 18 yaş altındaki ergin olmayan bireylerin veya diğer bir söyleyişle suça sürüklenen çocukların da mevcut olduğu verilerle doğrulanmış bir gerçektir.

Hangi eylemlerin suç olduğunu ve bunun sonuçlarını yetişkin bireyler kadar iyi kavramamış olan çocukların bu konuda erken yaşlardan itibaren bilinçlendirilmemesi nedeniyle çok çeşitli siber suçları işlemeleri günümüzde ciddi ihtimaller arasında olduğundan, önleyici çalışmaların yapılması büyük bir öneme sahiptir.

Bununla beraber özel hayatın gizliliğine, kişisel verilere yönelik suçlar, finansal siber suçlar ve DDoS saldırıları, küçük işletmelere, şirketlere ve bireysel hedeflere yönelik siber saldırılar ise genellikle yirmili yaşlarının başlarındaki genç bireylerce yapılmaktadır.

Bu durumdan da anlıyoruz ki erken dönemlerde suç ve suçun sonuçları hakkında yeterince bilinçlendirilmemiş bireylerin çok kısa bir zaman sonra daha nitelikli bilişim suçlarını işleme ihtimalleri de mevcuttur.


Gerekli Önlemlerin Alınmaması Durumunda Olası Sonuçlar

İşlenen bir siber suç nedeniyle soruşturma açılması ve savcılık talimatıyla kolluk kuvvetlerinden gelen bir arama emri, mahkemece verilebilecek olası bir tutuklama, para cezası veya hapis cezası en iyi ihtimalle de internet erişimini kısıtlayan bir mahkeme kararı ihtimaller arasındadır.
Bu olumsuz ihtimaller de çocuğun geleceğini, eğitim ve kariyer beklentilerini ciddi şekilde etkileyebilecek bir adli sicil kaydına neden olabilecektir.


Çocukların İnternette Güvende Kalmaları İçin Yapılması Gerekenler

Çocuklar veya ergin olmayan bireyler internet üzerinde yaptığı eylemlerin siber zorbalık veya siber suç olduğu konusunda yeterince bilgi sahibi olmayabilirler. Hatta herhangi bir suça dâhil olmalarının geleceklerini nasıl etkileyeceğinin dahi yeterince farkında olmayabilirler

Bu nedenle çocukların erken yaşlardan itibaren, interneti nasıl kullanmaları gerektiği hakkında, internet üzerinde yapılan birçok zararlı eylemin çeşitli suçlara karşılık geldiği hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Hangi davranışların siber zorbalık ve siber suç olarak tanımlandığının da özellikle ergin olmayan tüm bireylere anlatılması ve bu konuda farkındalık kazanmaları adına da ebeveynlere ve eğitim kurumlarına çok büyük görevler düşmektedir.

Ebeveynlere Düşen Görevler

Bir bilişim suçu nedeniyle suça sürüklenen çocukların neredeyse tamamı ailesi ile beraber yaşamaktadır. Bu nedenle istisnasız her ebeveyn çocuklarının geleceği için bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

Çocuklar bir zaman sonra teknolojiyi kullanma konusunda anne veya babasından daha fazla şey bildiğini düşünmeye başlayabilir hatta bu doğru da olabilir, ancak yine de ebeveynler de teknolojik gelişmeleri takip etmeli ve bildiklerini çocuklarıyla tartışmalı, onları bu konuda bilinçlendirmelidirler.
Özellikle çocuklar belli bir teknolojik bilgi birikimine sahipse, başka kişilerin veya şirketlerin web sitelerindeki gizli bilgilere erişmeyi denemek isteyebilirler. O nedenle de çocuklara bu tip yasa dışı eylemlerin tehlikeleri ve sonuçları da açıklanmalıdır.


Kurum ve Kuruluşlara Düşen Görevler

Resmi ve Sivil Toplum Kuruluşlarınca, çocukların ve ergin olmayan bireylerin vizyonlu ve kontrollü internet kullanımının sağlanması amacıyla bilinçlendirici çalışmalara daha fazla ağırlık verilmesi büyük öneme sahiptir.

Bununla beraber, çocukların veya ergin olmayan bireylerin; teknolojiye olan ilgisini, kodlama ve diğer bilgisayar becerilerini gelecekteki kariyerleri için kullanmalarının önünün açılması amacıyla kurumlarca fırsatlar da sunulmalıdır.

En önemlisi de sadece yaptırım ve cezalandırma korkusuyla, çocukların internette suça sürüklenmelerinin önüne geçilemeyeceği düşüncesinin doğrulunu kabul etmek gerekmektedir. Bu nedenle, çocukların internet ortamında suça sürüklenmelerini önlemek, onları bu konuda bilinçlendirmek adına daha fazla sosyal sorumluluk projesine ihtiyaç duymaktayız.

Bizler de sivil toplum kuruluşlarıyla ve dâhil olduğumuz bilişim platformlarıyla gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerinde, bu gerçeği her fırsatta belirterek, önce bir vatandaş sonra hukukçu olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.

Hayata Pi Academic İle Bakın

Pi Academic platformu olarak, yazar, editör ve diğer içerik üreticilerimizle sizler için ilgi çekici ve ilgiyle takip edebileceğiniz içerikler üretmekteyiz. Sizlere sunduğumuz içerikler başta Bilim, Teknoloji, Hukuk, İş Dünyası ve Haberler olarak kategorize edilmiştir. Tercih ettiğiniz içerik kategorisine tıklayarak okumaya başlayabilirsiniz.

Bununla beraber siber güvenlik alana ilgi duyuyor ve internette güvende kalmanız için bir şeyler okumak isterseniz buradan temel tavsiyelerle başlayabilirsiniz.

Devamını oku
Yorum yapmak için tıklayın

Cevaplayın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eğitim

Özel Dedektif Yasasının Olduğu Ülkelerde Mevcut durum

Yayınlandı

on

Eğitim ve Lisanslama

Birçok kişi özel dedektif olmaya karar verdiğinde, zaten dedektiflik alanı ile ilgili deneyime sahiptir ya da en azından sektöre ilgisi vardır. Askeri birimde görev yapmış veya polis memuru olarak çalışmış olabilirler. Diğerleri ise suç mahalli incelemesi veya gözetim konusunda deneyime sahiptir. Bu deneyim faydalı olabilir, ancak eğitim ve öğretimin yerini tamamen almaz.

Çoğu durumda, bir kişi özel dedektif olmayı deneyimli bir dedektif ile çalışma yaparak veya resmi eğitim alarak öğrenir. İster iş başında ister sınıfta olsun, gelecekteki bir dedektif adayı şunları öğrenir:

  • Soruşturmaları planlama ve koordine etme
  • Soruşturma ve gözetim teknikleri
  • Soruşturma uygulamalarına ilişkin yasalar ve etik
  • Bilgi edinme
  • Delil işleme prosedürleri

Bazı dedektifler ayrıca eğitimlerine devam etmek için sertifika programlarına katılır ya da uzaktan eğitim programlarına katılır.

Dünyanın birçok yerinde, eğitim ve öğretim sadece ilk adımdır – Özel dedektif olmak ayrıca bir lisans başvurusu yapmayı ve almayı gerektirir. Ancak, bir kişinin geçmesi gereken süreç veya lisanslamanın olup olmadığı bulunduğu ülkeye göre değişir. Örneğin, İngiltere ve Galler’de resmi bir lisanslama prosedürü yoktur. Ancak, Büyük Britanya’da özel güvenliği düzenleyen Güvenlik Endüstrisi Otoritesi, 2005 ve 2006 yıllarında özel dedektifler için lisanslamaya yol açabilecek çalışmalar yapmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, her eyaletin kendi lisanslama gereksinimleri vardır. Alabama, Alaska, Colorado, Idaho, Mississippi, Missouri ve Güney Dakota’nın eyalet çapında bir lisanslama prosedürü yoktur. Diğer çoğu eyalet, eğitim ve öğretim prosedürü ve temiz bir sabıka kaydı gerektirir. Bazı eyaletler de ayrıca okulların müfredatlarını sunmalarını ve eyalet onayı için belirli kriterleri karşılamalarını gerektirir. Bu eyaletlerde, yalnızca akredite bir okuldan eğitim alan kişiler lisanslı dedektif olabilir.

Eğitim süresi ve lisans almak için gereken kesin adımlar önemli ölçüde değişir. Kaliforniya’da, başvuru sahiplerinin belirli eğitim kurslarını tamamlamaları ve yazılı bir sınavı geçmeleri gerekmektedir. Terminoloji de farklı olabilir – Massachusetts’te özel dedektifler eyalet lisanslarına sahipken, özel araştırmacılar sahip değildir. Bazı eyaletler dedektiflerin sorumluluk sigortasına sahip olmalarını gerektirir. Son olarak, bazı eyaletler özel dedektiflerin ateşli silah taşımasına izin verir. Genellikle, bu dedektifin bir silah ruhsatı başvurusu yapmasını ve almasını gerektirir.

Bir lisansa sahip olmak, özel bir dedektifin belirli bir eyalette çalışmasına izin verir, ancak soruşturma çalışmasının doğası gereği dedektiflerin eyalet sınırlarını geçmesi gerekebilir. Bazı eyaletler birbirleriyle karşılıklı anlaşmalara sahiptir – bir eyaletteki lisans, bir kişinin diğerinde de çalışmasına izin verir. Bu tür anlaşmaların olmadığı eyaletlerde çalışan dedektifler bazen yakın eyaletlerde de lisans başvurusu yaparlar. Diğerleri, seyahat ederken asistan, çırak veya stajyer olarak çalışarak diğer eyaletlerdeki dedektiflerle çalışma ilişkileri geliştirirler.

Lisanslar, kişilere özel dedektif olarak kendilerini tanıtma hakkı verir, ancak soruşturmalar sırasında yasaları çiğneme hakkı vermez.

Devamını oku

Eğitim

Marka İhlallerine Karşı Birlikte Mücadele Edelim!

Yayınlandı

on

Değerli WPYB TURKEY Üyeleri,gönüllüleri ve Marka dedektifleri

Marka ihlalleri ve taklit ürünler, hem tüketicilerin güvenliğini tehlikeye atmakta hem de markaların itibarını zedelemektedir. Bu sorunla mücadele etmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla yeni bir platform oluşturduk. WPYB TURKEY platformu sayesinde, sokaklarda gezerken veya günlük yaşamınızda karşılaştığınız marka ihlallerini kolayca raporlayabilir ve bu sayede hem topluma katkıda bulunabilir hem de önümüzdeki günlerde bu farkındalık projemizle gelir kaynağı oluşturabilirsiniz.

Neden Katılmalısınız?

  • Toplumsal Farkındalık Gerçeği: Marka ihlalleri ve taklit ürünler konusunda bilinçlenmek ve bu konuda toplumu bilgilendirmek.
  • Güvenli Alışveriş: Tüketicilerin güvenli ve orijinal ürünlere ulaşmasını sağlamak.
  • Teşvik ve Ödüller:WPYBTURKEY uygulamamız ile İhlal bildirimlerinizle gelir elde etme fırsatı.

Nasıl Katılabilirsiniz?

  1. Üye Olun: Web sitemize üye olarak ve WPYB TURKEY bünyesinde gönüllümüz olarak topluluğumuza katılın.
  2. Sosyal Medya ve Online Platformlarda Marka Koruma Eğitimi
  3. Marka Dedektifliği Eğitimi
  4. Proaktif Marka Koruma Yaklaşımları Eğitimi
  5. Marka İhlali Tespiti Eğitimi
  6. Uygulama Kullanımı ve Raporlama Eğitimi
  7. Bu eğitimleri ücretsiz tamamlayarak büyük ailemizin bir üyesi ve eğitimli ve Sertifikalı Marka Dedektifi olun.
  8. İhlalleri Bildirin: Sokaklarda veya sosyal yaşamınızda karşılaştığınız marka ihlallerini ve taklit ürünleri raporlayın.
  9. Ödüllerinizi Kazanın: Her ihbarınız için ödüller kazanın ve topluma katkıda bulunun.

Birlikte daha güvenli ve adil bir ticaret ortamı oluşturabiliriz. Siz de bu toplumsal farkındalık hareketine katılın !

WPYB GLOBAL

FARKINDAYIZ,HAZIRIZ,YANINIZDAYIZ.

Devamını oku

Eğitim

Beden Dili İle Karakter Analizi

Yayınlandı

on

Beden dili, sözel olmayan iletişim biçimlerinden biridir ve kişinin düşüncelerini, duygularını ve niyetlerini yüz ifadeleri, el hareketleri, duruş ve diğer fiziksel hareketler aracılığıyla ifade etmesini içerir. Bu iletişim şekli, kelimelerle ifade edilmeyen mesajların aktarılmasında önemli bir rol oynar.

Gündelik yaşamımızda, gerek yüz yüze gerek sosyal ortamlar üzerinden birden fazla insanla iletişim halinde oluruz. Peki, bu gündelik hayatımızdaki insanları ne kadar tanıyor, ne kadar anlayabiliyoruz?

Bazı insanları anlayabilmek çok kolaydır. Dış görünüşüne ve tavırlarına bakınca bir tahminimiz olur, bize göre iyi bir insan olup olmadığını kolaylıkla anlayabiliriz. Peki, ya anlayıp tanıyamadığımız insanlar, onlar konusunda ne yapacağız? Bu konuda işin içine biraz beden dili biraz da fizyonomi giriyor.

Beden dili hakkında herkesin az çok bilgisi vardır ancak “Fizyonomi nedir?” diye soracak okurlarımız için ben kısa bir açıklama getireyim. Fizyonomi, yüz okuma sanatıdır. Yüzün bölümlerinin büyüklüğü, küçüklüğü ve biçiminin neye işaret ettiğini öğretir; karşınızdaki kişinin yüz biçiminden karakter analizi yapmanızı sağlar. Fizyonominin ne kadar etkili ya da ne kadar işe yaradığını kendiniz deneyerek ve araştırarak fikir sahibi olabilirsiniz.

Fizyonomiden kısaca bahsettikten sonra ben yazımın geri kalanında beden diline yer vermek istiyorum. Hadi o zaman başlayalım!

El hareketleri

  • Yüz yüze konuşmalardan başlayacak olursak önceliği konuşmalarda el hareketlerini çok fazla kullanan insanlara vermek istiyorum. El hareketlerinin konuşmayı kolaylaştırıcı etkisi olmasından dolayı telefonda konuşan kişiler bile karşı taraf kendilerini görmediği halde el ve kol hareketinde bulunarak kendi konuşmalarına yardımcı olmaya çalışırlar. Eller aynı zamanda kişi için en önemli savunma aracıdır.
  • Ellerin vücuda doğru yaklaştırılması gerginliğin, güvensizliğin ve teslimiyetin ifadesidir. Çok iyi konuşan insanlar bile ellerini bacaklarına yapıştırdıklarında ve ellerini kullanamadıklarında konuşmaları yavaşlamakta, ses tonları zayıf ve vurgusuz olmaktadır. Yani eller vücuda yapışık bir şekildeyken kişi fazla uzun konuşamaz. Eller bacaklara yapışık bir şekilde dururken kişi hem rahat konuşamamakta hem de yaratıcı bir şekilde düşünememektedir. Eğer kişinin düşünmesine ve konuşmasına engel olmak istiyorsanız kişinin ellerini bacaklarına yapıştırmasını sağlamanız yeterli olacaktır. Kişi bu duruş şeklindeyken yaratıcı düşünemediği gibi aynı zamanda da konuşamayacaktır. Eğer bu şekli alan kişi konuşmakta ise bir süre sonra konuşmasında aksaklıklar başlayacak ve kişi konuşmasını sonlandıracaktır.
  • Avuçların yukarı doğru olması “sana tehdit oluşturmuyorum, ellerim boş, ellerimde sana zarar verecek hiçbir şey yok, sana tehlike arz etmiyorum, bana güvenebilirsin” anlamlarına gelmektedir. Avuç içlerinin yukarı kaldırılması ise zaferin, gücün simgesidir. Kişi bir zafer kazandığında avuçları yukarı gelecek şekilde ellerini havaya kaldırır. Boks maçlarında da kazanan kişinin eli yukarıya kaldırılırken kaybeden kişinin eli aşağıda bırakılmaktadır.
  • Avuç içlerini saklayan kişiler, bir şeyler saklıyor olabileceği gibi yalan da söylüyor olabilirler. Örneğin, çocuk vazoyu kırdığı zaman annesi “Vazoyu kim kırdı?” diye sorduğunda çocuk suç aleti olan ellerini hemen arkasına saklayarak “Ben kırmadım” der. Avuç içinin gizlenerek gösterilmemesi kişilerin bir şeyler sakladığının göstergesidir. Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi avuç içleri doğruluğun, güvenin göstergesidir. Avuçları gizlemenin en kolay yolu ise elleri ya cebe sokmak ya da arkaya almaktır. Eğer bir konuşma esnasında karşınızdaki kişi birden ellerini saklama çabası içerisine giriyorsa ya söylediklerinde bir yalan vardır ya da size söylemediği, sizden gizlediği bir şeyler vardır. Bu kişilere “Benden ne gizliyorsun?” diye sorulduğu takdirde muhtemelen kişi kekelemeye başlayacak ve kaçamak cevaplar verecektir.
  • Ellerin kenetli bir şekilde göğüslerin üzerinde durması sıkıntının, gerginliğin belirtisi olmaktadır. Sıkıntı arttıkça kişinin elleri göbekten göğse doğru kayar. Yani sıkıntının, gerginliğin az olduğu durumda eller göbek üzerinde kenetlenmiş bir şekilde durur.
  • İki elin parmaklarının açık bir şekilde parmak uçlarının birbirine değerek çatı gibi bir şekil alması kişinin konuştuğu konuda uzman olduğunu gösterir. Eğer kişi ellerini çatı şeklinde yaparak konuşuyorsa “Ben bu konuda uzman bir kişiyim ve söylediklerime harfiyen güvenebilirsiniz” demek istemektedir.
  • Elleri ovuşturmak bir fırsat yakalandığının göstergesidir. Eğer kişi ellerini hızlı hızlı ovuşturuyorsa olumlu, yavaş yavaş ovuşturuyorsa olumsuz bir düşünce içerisinde olduğunu göstermektedir.
  • Ellerin yumruk yapılması öfkenin belirtisidir. Ancak ellerin yumruk yapılarak havaya kaldırılması mutluluğun simgesidir.

Kol hareketleri

Ellerin beden dilindeki öneminden biraz bahsettik. Şimdi ise kol hareketlerinden bahsedelim. Kol hareketlerinin de diğer organlarda olduğu gibi kendine özgü anlamları vardır. Kollar bir insanın en önemli savunma aracıdır. Bir tehlike anında ilk kullandığımız organ kollar olmaktadır. Kolların açılması, kapanması, bedene yaklaştırılması, bedenden uzaklaştırılması, kolların kavuşturulması vb. hareketler his ve düşüncelerin belirtisidir.

  • Kol kavuşturmak güçsüz hissedildiğinde, yalnız hissedildiğinde, üşündüğünde, karşı taraf dinlenmek istenmediğinde, karşı tarafa kendini kapatmak ve iletişimi sonlandırmak istenildiğinde yapılan bir harekettir.
  • Elin göğüste kavuşturulması karşı tarafla araya bir şey konulması anlamına gelmektedir. Bu hareket karşı tarafla iletişim kurulmak istenmediğini anlatan bir harekettir. Bu hareketi yapan kişi, karşısındaki kişiye “Seninle iletişim kurmak istemiyorum, senin söylediklerin benim için önemli değil” mesajı vermektedir. Kolların göğüs hizasında kavuşturulması, kişinin kalbinin önüne bir engel koymasıdır. Eğer kişi kalbinin önüne kollarıyla bir engel koyuyor, bir set çekiyorsa bu karşısındaki kişiye direnç gösterdiğini ve o kişiye kalbini kapattığını göstermektedir.
  • Ellerin bele konulması dirsekleri ortaya çıkarır. Dirseklerin ortaya çıkması ise saldırganlığın, şiddetin belirtisidir. Elleri bele koymak hemcinsler arasında saldırganlığın belirtisi olurken kadın erkek arasında yapıldığında kur anlamına gelmektedir.
  • İnsanlar özellikle stresli oldukları zaman bir destek obje aramaktadırlar. Bu obje masa, sandalye, peçete, kalem, bardak vb. olabilmektedir. Kişi gerginliğini azaltabilmek için eline bir nesne alır ve gerginlik devam ederse bu nesne ağza götürülür. Yani nesnenin ağza götürülmesi gerginliğinin arttığının bir belirtisidir. Kişi kendisi için rahatlatıcı görünen bir nesneyi araya koyarak karşısındaki kişiyle arasında bir mesafe oluşturup gerginliğini gidermeye çalışır.

Göz hareketleri

Şimdi ise beden dilinde gözler hususuna girelim.

  • Gözler kapandıkça anlatılan bilgiye olan ilgi azalıyor demektir.
  • Gözler açıldıkça konuya olan ilgi de artmaktadır. Gözlerin açılması söylenilen şeyle çok ilgilenildiğini, o konuyla alakadar olunduğunu göstermektedir.
  • Gözlerin birdenbire, yani aniden açılması şaşkınlık anlamına gelmektedir. Şaşkınlık ifademizi gözlerimiz çok kolay bir şekilde karşı tarafa anlatabilmektedir. Ancak şaşkınlık saniyelik bir makro ifadedir. Eğer bu ifade otalama dört-beş saniyeden uzun sürüyorsa sahte olduğunu belirtmek gerekir.
  • Gözlerin hafifçe kısılması anlatılanı anlamak için zamana ihtiyaç duyulduğu anlamına gelmektedir. Gözlerini hafifçe kısan bir kişi, anlatılan şeyi anlamak için karşısındaki kişiden kendisine zaman tanımasını istemektedir.
  • Gözün birisinin kapatılması verilen bilgilerin eksik bulunulduğunun bir göstergesidir.
  • Yalan söyleyen insanlar gözlerini kaçırırlar. Eğer konuşurken karşınızdaki sizinle göz temasını keserek gözlerini sizden kaçıyorsa bu o kişinin yalan söylediğinin bir belirtisidir. Karşısındaki kişiyle göz temasını kesmenin yalan söylemek olduğunu bilen birisi ise bu sefer yalan söylerken gözlerini karşısındakinin gözlerine diker. Doğal olanın dışındaki her davranış kişinin yalan söylenildiğinin belirtisidir.
  • Yandan bakış, yani gözlerin sağa veya sola doğru kayarak bakması karşı tarafı etkilemek, karşıyı kendine çekmek, bir aktris/aktör edası oluşturmak için yapılmaktadır.
  • Konuşma esnasında başka bir yere bakmak konuşmanın önemini azaltmaktadır. Konuşan kişiye değil de başka taraflara bakılması, konuşan kişiyle ilgilenilmediği anlamına gelmektedir ki böyle bir durum karşısında konuşan kişi de bir süre sonra konuşmak istemeyecektir.

Beden dilinde oturuş biçimleri ve ayaklar

  • Kişi eğer koltuğun ucunda oturuyorsa yani koltuğun ucuna iyice yaklaşmışsa ve ellerini dizlerinin üzerine koymuşsa, artık görüşmeyi bitirmek istiyordur. İnsanlar bir yerden kalkacakları zaman oturdukları yerin ön tarafına gelerek ellerini dizlerinin üzerine koyup “Hadi bana müsaade” diyerek bir hamlede kalkarlar. Bundan dolayı da bu hareket, kişilerin gitmek istediklerini veya görüşmeyi bitirmek istediklerini belli eden bir hareket olmaktadır.
  • Bir kişinin koltuğun ucunda kalkmak üzereymiş gibi oturması bir özgüven eksikliğinin belirtisidir. Kişi eğer bu hareketi kalkmak için yapmıyorsa yani kalkmak için koltuğun uç tarafına gelmediyse ve geldiğinden beri bu şekilde sandalyenin ya da koltuğun ucunda oturuyorsa bu kişinin kendisine olan güveni eksik demektir.
  • Oturdukları koltukları tam dolduran insanlar özgüvenleri yüksek olan ve bulundukları yeri hak ettiklerini düşünen insanlardır.
  • Ayakların sandalyenin ayaklarına dolanması kenara sıkışmışlığın ve çaresizliğin göstergesi olmaktadır. Kişi ayaklarını geriye doğru çekerek sandalyenin ayaklarına dolarsa bu kişi kendisini köşeye sıkışmış ve çaresiz hissediyordur.
  • Sandalyeye ters oturmak asiliğin ve kurallara uymayışın bir göstergesidir. Bu şekilde oturan kişiler “Ben asi bir insanım ve bakın kurallara bile uymuyorum” demek istiyordur.
  • Koltuğun kenarlarına oturmak üstünlük göstergesi anlamına gelmektedir.
  • Oturduğumuz yer insanın kişiliği hakkında bilgi vermektedir. Kapıya yakın oturmak özgüven eksikliğinin bir göstergesi olmaktadır.
  • Bacak bacak üstüne atmak olumsuz bir anlam içermektedir. Ancak burada kişi uzun süre oturduğunda bir rahatlama ihtiyacından dolayı da bacak bacak üstüne atabilir.
  • Kişinin hareketlenmeye başlanması gerginliğin göstergesi olmaktadır. Çok hareketli olan, oturduğu yerde sürekli kıpırdanan kişi bulunduğu ortamdan dolayı gerginlik içine girmiştir.
  • Ayakların kilitlenmesi kişinin savunmada olduğunu gösterir.
  • Bir kişiyle diyalog halindeyken kişinin sizinle sohbet etmek isteyip istemediğini kişinin ayak ve gövdesinin yönünden anlamanız mümkün olmaktadır. Eğer kişi size yarı dönük bir vaziyette ya da hiç size dönmeden sadece başını çevirerek konuşuyorsa bu kişi sizinle muhabbet etmek istemiyordu
Devamını oku

Trend Yazılar